Kokosova podlaga za pito (s figami, kokosovo smetano in pečenim medenim rožmarinom)

V Švici ob vseh količinah mleka in njegovi predelavi ne poznajo nepasirane skute. (Ali kefirja. A to je druga zgodba.) Do vzroka, zakaj je temu tako, se še nisem dokopala. Sprašujem se, ali ni nemara Hajdi med svojimi vnetimi gorskimi pohajkovanji preveč (veselo) vihtela svoje kanglice z mlekom in tako zapravila tistih nekaj pomembnih presežkov majhnih količin mleka, ki bi lahko bili namenjeni za eksperimentiranje in iz katerih bi se lahko razvilo še kaj drugega kot sir, denimo nepasirana skuta. Slednja tu obstaja v obliki »malo bolj kislega in gostega jogurta«, nekaj med polnomastnim skisanim grškim jogurtom in čvrstim jogurtom kot ga poznamo v Sloveniji. V Švici, kjer se mleko preliva v hektolitrih, torej pogrešam skuto. Te, ki je na voljo, sem se seveda navadila in jo zdaj rada uporabljam namesto jogurta ali smetane. V tokratnem receptu skupaj s kokosovo smetano za stepanje služi kot nadev. Kokosovo pito sem sama pojedla za zajtrk, a se jo lahko seveda ponudi tudi kot zdravo sladico.

Kokosova podlaga za pito (s figami, kokosovo kremo in pečenim medenim rožmarinom)

Sestavine:

Kokosova podlaga za pito
200 g vlažne kokosove mase (ostanek od kokosovega mleka)
50 g suhega naribanega kokosa
(*če ostanka od kokosovega mleka nimamo, vzamemo 250 g (suhega) naribanega kokosa)
5 razkoščičenih datljev
ščep čiste vanilje v prahu
2 žlici kokosovega olja

Nadev
300 g skute ali polnomastnega grškega jogurta
300 ml kokosove smetane za stepanje (brez dodanega sladkorja)
4 vejice osmukanega rožmarina
1 žlička medu
ščep vanilje
5-6 svežih fig
lističi mete

Priprava:

Kokosova podlaga
Pečico vnaprej segrejemo na 180°C.
Vlažen kokos zmešamo s suhim in masi dodamo na majhne koščke narezane datlje (ki jih po želji lahko z vilicami pretlačimo tudi v datljevo pasto). Maso pregnetemo, da se datlji po njej enakomerno razporedijo ter ji dodamo ščep vanilje v prahu. Segrejemo 2 žlici kokosovega olja in ga primešamo kokosovi masi. V silikonski model za peko pit (moj ima premer 26 cm) s prsti pritisnemo maso ob dno in pečemo približno 20 minut oz. dokler se masa po robovih zlato-rjavo ne obarva. V kolikor smo uporabili vlažno kokosovo maso, lahko po 20 minutah peke pečico izklopimo in kokosovo podlago pustimo v njej stati še dodatnih 10 minut. Po skupno 30 minutah podlago za pito vzamemo iz pečice in pustimo stati, da se rahlo ohladi in strdi.

Nadev
Za nadev stepemo kokosovo smetano in jo primešamo skuti (ali grškemu jogurtu). Osmukan rožmarin premešamo z žlico medu in približno 5 minut pečemo v pečici. Medeni rožmarin skupaj s ščepcem vanilje v prahu primešamo kokosovo-skutni masi ter z njo nadevamo ohlajeno kokosovo podlago. Okrasimo z lističi mete. Pokončamo takoj ali pa odložimo v hladilnik za zajtrk naslednjega dne.

 

P.s.: Silikonski modeli za peko niso ravno najbolj elegantni kuhinjski pripomočki (ki bi si jih človek želel razkazovati), a so zaradi svoje funkcionalnosti in enostavnega čiščenja izjemno prijazni vsem, ki jim praskanje ostankov mase s posode in duhamorno čiščenje ne predstavljata sproščujoče prostočasne aktivnosti.

kokosova_pita_1kokosova_pita_2kokosova_pita_4

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: