Brezglutenski veganski “čokolino”

Vedno znova me preseneti, kako močno so spomini na ljudi povezani tudi s spomini na določeno hrano. No, vsaj moji.
Čokolino me bo, čeprav poznam kar nekaj ljudi, ki ga imajo radi, vedno spominjal na mojo najboljšo prijateljico iz otroških let. Najbrž zato, ker je bila prva, pri kateri sem videla, da si čokolino v gladko maso še dodatno pretlači s paličnim mešalnikom, in ker sem takrat hkrati tudi prvič slišala za palični mešalnik. Uporaba te naprave za mešanje čokolina iz rahle v še bolj rahlo maso se mi je zdela tako neverjetno domiselna in prefinjena (kljub temu, da smo doma imeli multipraktik (ki ga do tedaj sama še nisem uporabljala, saj njegovih funkcij očitno nisem poznala)), da sem po obisku pri prijateljici staršem z občutkom pomembnosti zaradi pravkar pridobljenega znanja o obstoju paličnega mešalnika in njegovi uporabi predlagala, da naj le-ta v bližnji prihodnosti najde mesto tudi v naši kuhinji. Ne meneč se za dejstvo, da sama čokolina nikoli nisem preveč marala (morda zaradi reakcije, ki mi jo je povzročal, pa tudi zaradi prevelike vsebnosti mleka za moj okus, nesimpatične strukture in splošne vizualne nevšečnosti, ki ji je manjkalo karakterja) ali za pomanjkanje idej o tem, kako drugače bi sicer še lahko uporabljala palični mešalnik, sem si gotovo domišljala, da bom tako gladek, lesketajoč se čokolino kot ga je jedla moja najboljša prijateljica morda vseeno začela pogosteje uživati. Kakorkoli, moji starši so bili dovolj modri, da se niso odzivali na trenutne domislice otroka, ki se je rad hitro navduševal nad mnogo stvarmi, a so ga prav tako hitro začele tudi dolgočasiti.
gf-cokolino-whateveryourpantry1
Ta ponaredek čokolina se mi je zgodil čisto slučajno, po nesreči, brez namena ali kakršnega koli poskusa iznajdbe recepta zanj. Ne vem, če bom ta recept še kdaj ponovila zase, a ga delim zato, ker bo morda služil staršem, ki imajo otroke s celiakijo, intoleranco ali močno alergijo na gluten.
Pri jutranji večopravilnosti, ki je bila vikendu primerno ležerna, sem med pripravo zajtrka, marinade za večerjo, poskusom hitrega vmesnega čiščenja in branjem novic želela pripraviti še tedensko porcijo kokosovega mleka. Namesto kokosa sem v naglici k vreli vodi v električnem mešalniku dodala brezglutenske ovsene kosmiče, ki so se med mešanjem na hitro skuhali v lepljivo, gosto, gladko ovseno kašo. Ker ta žal ni imela okusa po ničemer (četudi sem vodi primešala datlje in cimet), sem se poslužila najenostavnejše ideje za dopolnitev okusa: kakava. Zmesi sem torej primešala veganski čokoladni proteinski prah (ki je zaradi vsebnosti sadja sladek že sam po sebi), presni kakav in lešnikovo maslo. Voilà! Podobnosti v okusu se nisem mogla načuditi. Sladkosnedi lahko dodajo še poljubno vrsto sladila, jaz pa sem si kot dodatek omislila domačo granolo.

Sestavine za brezglutenski ponarejeni čokolino (za 4 osebe):
130 g brezglutenskih ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila take z velikimi lističi)
1 L vrele vode (lahko tudi malo manj)
4 datlji (lahko tudi več)
1 žlička cimeta
1 žlica (pravega/presnega) kakava (polnomastnega in nesladkanega)
1 žlica proteinskega prahu z okusom čokolade (lahko nadomestimo z dodatno žlico kakava)
1 žlica lešnikovega masla (v pečici popražene oreščke zmeljemo v multipraktiku v gladko lešnikovo pasto; ogromno receptov dostopnih na internetu)

*po želji lahko dodamo več sladila (med, sladkor, javorjev sirup…)

Priprava: Vroči vodi dodamo razkoščičene datlje, cimet in ovsene kosmiče ter na najvišji hitrosti mešamo tako dolgo, dokler zmes ni lepljiva in zgoščena. Na koncu dodamo še kakav, po želji še več sladila in mešamo še malo dlje. Postrežemo še toplo ali pa odložimo v hladilnik.

gf-cokolino-whateveryourpantry

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: