Smoothie ter o prigodah hišnega mačka in vrtne kokoši / Autumn smoothie (english recipe below)

Smoothiji so taka hecna stvar. Sama še nikoli nobenega nisem naredila po receptu, ker se mi je to zdelo čisto pretiravanje. Zmečeš skupaj, kar je pač pri roki doma in iz tega nekaj že nastane. Včasih so napitki zaradi tega bolj juhasti, včasih sladoledni, včasih brez okusa in včasih križanec med pire krompirjem in humusom. In včasih za nikamor.

Pred leti, ko sem še živela pri starših in postala pogumna pri eksperimentiranju s smoothiji, se mi je včasih v zanosu in želji po ultra zdravem smoothiju (ki bi bil poleg tega še okusen) pogosto dogodilo, da ga na koncu nisem imela s kom podeliti (najbrž ni potrebno omenjati zakaj) – razen s hišnim mačkom ali kokošjo, ki jo imajo moji starši bolj kakor za jajca za vrtno dekoracijo, ki med hojo (ali eskapističnimi podvigi do okna naše dnevne sobe ali do sosedovega vrta) uspe tudi nič kaj vzorno iztrebljati. Slednje povzroča veliko neljubih trenutkov, saj nič hudega sluteča kokoš, ki si išče družbo v času mačkove odsotnosti, ne more vedeti, da njen drek kogarkoli moti. Kar se je s pogojnim refleksom naučila pa je, da če kakšno kepico spusti na hišnem pragu ali terasi, nekdo zagotovo žrtvuje svoj čas in se ukvarja z njo vsaj tako dolgo, da jo prežene nazaj na vrt.

A da priletni kuri ne bom delala prehude krivice moram priznati, da nese večja jajca kot vse “trgovinske” kokoši. Občasno namreč zaužije kakšen green-monster smoothie s komposta, zaradi česar je kljub priletnosti čila, vitalna, družabna in veliko manj izbirčna (oz. prefinjenega okusa) od svojega mlajšega kolega mačka. Slednji se namrdne celo ob pršutu. Bojda se mu podolgovati koščki masti (tako kot meni) radi zaletijo v grlu.

Ker ima naš maček nasploh razvajen okus, ga s smoothiji nikoli nisem ravno silila. To niti ne bi imelo smisla, saj me je s svojim motrečim pogledom v vrata hladilnika (ki se priročno nahajajo pod pultom, na katerem stoji električni mešalnik) dovolj pogosto jasno opozarjal, da ga moje (z)mešanice ne zanimajo in da bi lahko že blagovolila dojeti  ter pravilno interpretirati njegove signale. Ker v resnici nisem tako stroga, kot se rada kažem navzven, in tudi mene omehčajo (=spravljajo ob živce) njegovi dolgi, neutrudni, napol cvileči in odraslemu mačku absolutno neprimerni miw-i in mew-i ter velike kot-bi-bile-sestradane oči, njegovim kapricam občasno podležem (in to zvesto zanikam). Ne glede na to, da se mu trebušček pod gosto dlako in med tačkami lepo okrogli in da vem, kako nemarno razvajen je.

Smoothije je zato pogosto testirala kura, ki se nikoli ni pritožila, a tudi nikoli ničesar pohvalila. Zaradi njene nezgovornosti in zavračanja kakršnegakoli kritičnega odziva na moje poskuse zato še vedno ne vem, ali ji kakšne kombinacije prav tako niso dišale kot meni, ali če se le tako navdušuje nad zdravo prehrano, da bi spila prav vsak zvarek.

Na srečo vseh zainteresiranih za tale recept naj naznanim, da slednji ne sodi v kategorijo tistih za na kompost. Ta recept za smoothie je preverjeno dovolj dober, da ga ne bi delila niti z našo kuro. Z dodatkom granole po vrhu bi lahko služil tudi kot sladica. Ali kot izgovor za to, da večkrat naredimo kakšen enostavni džem.

P.s.: Slivov džem sem včeraj testirala (hehe, to se sliši tako profesionalno in zlagano, v resnici mi je ideja padla na misel ob odpiranju vrat hladilnika) kot nadomestek medu pri granoli. Izvrgla se je malo bolj hrustljava kot kadar se medu popolnoma izognem (logično) ali ga dodam le za slabo žličko, toda zelo mogoče je tudi, da je za ekstra hrustljav učinek kriv tudi daljši čas pečenja kot običajno. V vsakem primeru je užitna.

ginger-pumpkin smoothie-whateveryourpantry.jpg

Smoothie z ingverjem, džemom iz sladkega krompirja-buče-kokosovega masla in banano

2 razkoščičena, nasekljana datlja
2 žlici nasekljanega svežega ingverja
1 (pre)zrel kaki
1 manjša zrela banana
3 žlice kefirja ali (rastlinskega) mleka
300 ml grškega jogurta (ali npr. sojinega/kokosovega za vegansko različico)
2-3 žlice džema iz sladkega krompirja-buče-kokosovega masla
ščepec nastrgane vanilije (po želji)
1 žlička cimeta

Vse sestavine zmešano v blenderju/električnem mešalniku. Postrežemo takoj.
Zmes lahko uporabimo tudi kot sladoled.

ginger-pumpkin-smoothie-whateveryourpantry-2

Ginger-banana and sweet potato-squash-coconut-butter jam smoothie

2 pitted dates
2 Tablespoons of fresh ginger (cut in pieces)
1 ripe persimmon
1 ripe banana
3 spoons of kefir or (plant/nut) mleka
300 ml greek yogurt (or coconut/soy yogurt for vegan alternative)
2-3 Tablespoons of  sweet potato-butternut squash-coconut-butter jam
pinch of vanilla (optional)
1 teaspoon of cinammon

Blend all ingredients in a blender until smooth. Eat, serve as a dessert with granola or turn into delicious ice-cream.

dzem_jam_whateveryourpantry_321

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: